Aantrekkelijke werkgever
De juiste energie op de juiste plek
De waarden van ons familiebedrijf zijn de basis voor onze unieke cultuur. We zorgen voor elkaar, voelen ons met elkaar verbonden en kijken over generaties heen. We omarmen diversiteit en inclusie, omdat we ervan overtuigd zijn dat verschillende perspectieven, ervaringen en achtergronden ons sterker maken en bijdragen aan ons succes als organisatie. Waarbij inclusie er dus voor zorgt dat we open blijven staan voor verschillen.
Tegelijkertijd leven we in een maatschappij, die continu verandert. Deze dynamiek heeft invloed op het mentale en lichamelijk welbevinden van mensen. We willen positief bijdragen aan het werkgeluk en de vitaliteit van onze mensen. De juiste energie op de juiste plek, met de juiste ontwikkeling. Dat doen we onder andere door duidelijke rolomschrijvingen door middel van het implementeren van een nieuw functiehuis met bijbehorende loopbaanpaden en door ruimte te blijven geven voor persoonlijke en professionele groei van al onze mensen. Om hiermee een nog aantrekkelijker werkgever voor onze collega’s te zijn en een magneetwerking te hebben op nieuwe professionals. Dit is essentieel voor onze groei en het gezamenlijke succes op lange termijn.
Hoge scores jaarlijkse medewerkersonderzoek
Met ons uitgebreide medewerkersonderzoek, verzamelen we periodiek op diverse thema’s input van alle Heembouwers, zodat we een goed beeld krijgen over wat er leeft en speelt in de organisatie. Ieder jaar voegen we wat vragen toe op een actueel thema. Een specifiek thema dat op dat moment speelt in de organisatie en/of in de maatschappij.
In 2024 hebben we, net als in 2023, extra vragen gesteld over de sociale veiligheid van onze medewerkers. De uitkomsten waren wederom positief. Onze medewerkers beoordeelden het thema “inclusie” met een 8,6. Het thema “sociale veiligheid”, dat betrekking heeft op het gevoel van veiligheid dat onze mensen hebben binnen Heembouw, scoorde een 8,3. Dit toont o.a. aan in welke mate onze medewerkers zich comfortabel voelen en zich veilig voelen om gemaakte fouten openlijk te bespreken. Op dit onderdeel werd een 8,7 gescoord.
Dit jaar hebben we nog een extra verdiepingsslag aangebracht door te vragen of medewerkers zelf te maken hebben gehad met ongewenst gedrag door collega’s. 96% gaf hierbij aan "nooit" en 4% "soms". Een score die binnen “ondernemend Nederland” zeker hoog is, maar we leggen de lat hoog. Daarom hebben we na dit medewerkersonderzoek dit onderwerp wel ter tafel gebracht, om met elkaar verder te onderzoeken, hoe we de score op “soms”, op nul kunnen krijgen.
Om te weten of mensen op hun plek zitten bij Heembouw, meten wij jaarlijks de betrokken- en bevlogenheid. Dit is tevens een van onze strategische speerpunten. Hier behaalden we een mooie score van 8,2.
Ontwikkeling van medewerkers
De ontwikkeling van onze mensen is en blijft een topprioriteit. Op zowel individueel- als teamniveau, en op zowel persoonlijk als professioneel inhoudelijk vlak. Door te blijven investeren in de ontwikkeling van talenten, kennis en vaardigheden, kunnen we ieders potentieel benutten en kunnen we, naast de persoonlijke leercurve, ons ook als organisatie blijven ontwikkelen.
Deze ontwikkeling wordt gefaciliteerd door de “Heembouw Academy” in combinatie met de jaarlijks terugkerende feedback momenten/gesprekken. De Heembouw Academy is een eigen ontwikkeld, intern digitaal platform, dat inzicht geeft in de ontwikkelmogelijkheden op individueel-, team- en groepsniveau. Het is een middel om kennis te delen en om inhoud/uitleg te kunnen raadplegen over typische Heembouw onderwerpen, die wij extra aandacht geven. Voorbeelden hiervan zijn het introductieprogramma, leiderschapsprogramma’s, de persoonlijke begeleiding en (sociale) veiligheid. De jaarlijks terugkerende feedbackmomenten vinden minimaal twee keer per jaar plaats via een ontwikkel- en eindejaarsevaluatiegesprek met alle medewerkers. Deze gesprekken kennen een verplicht karakter, omdat we het echt belangrijk vinden hier tenminste twee keer per jaar expliciet bij stil te staan. Daardoor heeft 100% van de werknemers hieraan deelgenomen. We staan in deze gesprekken o.a. stil bij de prestaties, die de medewerker heeft laten zien, de ontwikkelpunten en de sterke punten, maar er wordt ook stilgestaan bij hoe de medewerker zich voelt en welke behoefte hij/zij heeft.
Integriteit
Heembouw heeft een duidelijke en transparante (proces)structuur ingeregeld voor het eventueel herstellen van negatieve impacts op ons personeel. Bij meldingen van intimidatie of discriminatie nemen we onmiddellijk actie door een vertrouwenspersoon (intern of extern) in te schakelen om het probleem onafhankelijk te onderzoeken. Als er een probleem met de arbeidsomstandigheden wordt vastgesteld, wordt er snel actie ondernomen, bijvoorbeeld door werkplekaanpassingen te doen of extra ondersteuning te bieden, zoals ergonomische hulpmiddelen of mentale gezondheidsdiensten. Dit kan via verschillende kanalen binnenkomen, zoals de medezeggenschap, de vertrouwenspersoon, de leidinggevende of rechtstreeks met de afdeling HR. Wij vinden het belangrijk dat er een cultuur is met open communicatie en vertrouwen, zodat elke medewerker zich ondersteund voelt in het delen van zorgen en het vinden van oplossingen.
Ongeveer elke drie jaar organiseren we voor al onze medewerkers integriteitsessies. Het doel hiervan is om samen in gesprek te gaan, van gedachten te wisselen en helder te krijgen hoe we tegen diverse integriteitsonderwerpen aankijken. Mede door met elkaar het gesprek te voeren willen we onze sterke cultuur borgen. Met als uiteindelijk doel om ervoor te zorgen dat we op een integere manier ons werk met elkaar kunnen blijven doen.
Tot slot houdt de medewerker zelf de regie en afhankelijk van de behoefte/noodzaak van de betrokkene kan een specifiek (maatwerk) herstelplan worden ingezet. Na de implementatie van benodigde herstelmaatregelen wordt betrokkene actief gevraagd naar zijn/haar tevredenheid over de genomen stappen, waarna, daar waar nodig, eventuele verbeteringen in beleid en werkprocessen door de organisatie kunnen worden doorgevoerd.