Milieu en Omgeving

Bekijk jaarverslag 2024

Milieu en Omgeving

Onze impact

Gebouwen leggen een fors beslag op ruimte en grondstoffen. Als ontwerpende bouwer hebben we invloed op alle fasen van een project. Dat begint al bij de ontwerpkeuzes en loopt door tot op de bouwplaats en de uiteindelijke footprint van het op te leveren gebouw of woning. We nemen hierin onze verantwoordelijkheid, en zijn intrinsiek gemotiveerd om hierin een positieve impact te maken. Een zo laag mogelijk CO₂ footprint, en uiteindelijk een positieve footprint is ons uitgangspunt.

Dit start met de vraag wat er écht nodig is, om de klantvraag in te vullen. Een slimmer gebouw leidt tot een optimale footprint, ook in relatie tot het einde van haar levenscyclus. Dit kan alleen in nauwe samenwerking met onze strategische partners. In 2030, met 2023 als basisjaar, willen we de uitstoot van CO₂ met 50% beperkt hebben. Uiteindelijk is ons doel minimaal CO₂ neutrale gebouwen en bouwplaatsen. 

Efficiënt omgaan met grondstoffen

Als ontwerpende bouwer kunnen wij snel schakelen tussen ontwerp, realisatie en hergebruik. Met de circulaire beginselen reduce, reuse, recycle als uitgangspunt, kiezen we bewust voor de toepassing van (circulair) materiaal en verdere reductie van afval. Door te werken met hergebruikte materialen, of natuurlijke (biobased) materialen, maar ook door producten toe te passen, die in de toekomst weer kunnen worden geremonteerd. Daarbij sturen we op een MPG-score (milieuprestatie gebouwen) die lager is dan de wettelijke norm van 1,0 voor utiliteitsbouw en 0,8 voor woningbouw. Op het gebied van afval reductie, focussen we ons vooral op het terugbrengen van de hoeveelheid plastic afval en streven we ernaar dat tenminste 50% van de reststroom plastic afval, circulair is.

Natuurinclusief ontwerpen

De natuur in Nederland staat onder druk. Bij het ontwerpen en ontwikkelen van onze projecten, kijken we hoe we meer ruimte kunnen bieden aan de natuur en de lokale biodiversiteit kunnen versterken. Hierbij kijken we ook naar de mogelijkheden voor klimaatadaptief bouwen. Welke maatregelen kunnen we nemen voor waterberging, hittestress en groen in de stad.

Ons doel voor 2026 is dat al onze ontwerpende bouwer projecten natuurinclusief worden ontworpen en gebouwd. Natuurinclusief ontwerpen en bouwen betekent voor ons: versterken van de lokale biodiversiteit, klimaatadaptief ontwerpen en bouwen en vergroten van de belevingswaarde (“biophilic design”).

Emissiearm bouwproces

We willen naar een emissievrije bouwplaats en zetten in op de reductie van onze uitstoot op, van en naar de bouwplaats. Door de inzet van emissiearm materieel, de toepassing van duurzame(re) brandstof en met onze (strategische) partners en leveranciers te sturen op een zo efficiënt mogelijke beladingsgraad van hun zware materieel. Ons doel is de CO₂ van, op en naar de bouwplaats in 2026 met tenminste 25% te hebben teruggebracht (tov. peil 2023).