Waardecreatie en Strategie
Ons waardecreatiemodel
Plekken creëren waar mensen willen zijn. Dit is ons ultieme doel, onze “why”. Als ontwerpende bouwer werken we als één team samen, met onze collega’s en (strategische) partners, om voor onze klanten een woon- of werkomgeving te creëren en realiseren, waar ze zich thuis voelen. We willen een positieve impact hebben op het leven van mensen, hun leefomgeving en de natuur.
Dat betekent niet alleen het slechte verminderen, maar juist het goede meer versterken. Dat doen wij vanuit onze filosofie van ontwerpende bouwer. Het bedenken, ontwerpen, realiseren en onderhouden van gebouwen en hun omgeving, zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ons waardecreatiemodel illustreert hoe we hier invulling aan geven.
Waardecreatiemodel
Met een waardecreatiemodel, kan er meer scherpte en focus worden aangebracht in een (duurzaamheids)strategie van een bedrijf. Een waardecreatiemodel illustreert de impact van een bedrijf op mens en milieu aan de hand van de waardeketen. Het brengt in één oogopslag in beeld waartoe een organisatie op aard is, en hoe zij doelen en effecten bereikt. De uitkomst van het model vormt een kapstok om de juiste doelstellingen en indicatoren (KPI's) te bepalen, om daarmee de gewenste sturing te kunnen geven aan de (duurzame) toegevoegde waarde, die de onderneming wil realiseren.
In ons waardecreatiemodel staat de manier waarop wij werken centraal. Ons eigen Heembouw huis (model) laat de samenhang zien, in wie wij zijn, waar we naar toe gaan, en hoe en onder welke condities wij ons werk organiseren. De verschillende elementen waaruit het huis bestaat, versterken elkaar, het systeem werkt als één samenhangend geheel. Het één kan niet zonder het ander.
Input en output
De input van het waardecreatiemodel bestaat uit alles wat we nodig hebben om ons waardecreatie proces te starten. Zoals grondstoffen en materialen, en de denk- en menskracht, die we nodig hebben voor het creëren en realiseren van onze gebouwen en projecten. Ondersteund door een goede en solide financiële basis en een krachtige cultuur. Onze sterk betrokken en bevlogen mensen zijn daarin de belangrijkste succes factor.
De output bestaat uit onze prestaties op onze strategische aandachtsgebieden: mensen, klanten, continuïteit en omgeving. Dat zijn onze financiële resultaten, maar bijvoorbeeld ook de minstens zo belangrijke klant- en medewerkerstevredenheidsscores. Op het gebied van omgeving hebben we ambitieuze doelen, waarmee we inzetten op een positieve impact op mens en de planeet. En met als uiteindelijk einddoel, te ontwerpen en te bouwen met een positieve footprint.
Uiteindelijk heeft onze output eveneens impact op een aantal maatschappelijke (lange termijn) vraagstukken. De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Opgesteld door de Verenigde Naties, zijn ze een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. De SDG’s waaraan wij het meest kunnen bijdragen, en waarmee wij op de lange termijn de meeste impact kunnen maken, zijn in het model opgenomen.
Strategie
Onze strategische keuzes en doelen, zijn vastgelegd in ons strategisch plan. Elke twee jaar herijken we ons plan. We zijn nu halverwege de uitvoering van ons plan 2024|2026. Bij de totstandkoming van onze plannen betrekken we nadrukkelijk onze collega’s, zodat het echt “van ons allemaal” wordt en elke collega weet, waar wij als organisatie naar toe gaan.
Mensen, milieu en omgeving en technologie en innovatie, zijn de strategische keuzes die centraal staan in onze strategie. Verderop in dit verslag, zijn de tussentijdse prestaties op deze missiedoelen opgenomen.