Over dit verslag

Bekijk jaarverslag 2022

Over dit verslag

Kantelpunt

Bij het uitbrengen van dit jaarverslag 2022 bevinden we ons op een kantelpunt. We kijken terug op een fantastisch jaar. Onze klanttevredenheid is naar record hoogte gestegen. Opnieuw zijn we uitgeroepen tot de beste werkgever in de bouw en infra. En ook onze financiële resultaten zijn uitstekend te noemen. We zijn daarbij in staat geweest om in een schaarse arbeidsmarkt voldoende talent aan te trekken. Dat alles in een turbulent jaar, met de oorlog in Oekraïne als meest ingrijpende gebeurtenis.

Met helaas opnieuw duidelijke signalen dat het niet goed gaat met het klimaat. Een jaar waarin prijzen van bouwmaterialen en energiekosten zéér sterk zijn gestegen. Met ongekend hoge inflatie en sterke rentestijgingen. Juist door deze trends en ontwikkelingen zijn we zo trots op de bereikte resultaten. Waarbij we ook maatschappelijk impact hebben kunnen maken door de fysieke opvang van een groep Oekraïense vluchtelingen in één van onze kantoren en de ondersteuning van diverse goede doelen via de stichting Heembouw | familie Van Berkel.

Het perspectief voor de komende jaren is duidelijk veranderd. De Nederlandse economie lijkt het over het algemeen nog goed te doen, maar in de bouwsector ontstaat een minder positief beeld. De markt is zichtbaar gekanteld. Projecten in verschillende marktsegmenten worden vertraagd of zelfs “on hold” gezet. We moeten scherper aan de wind zeilen. En aan de andere kant juist klaar staan om kansen te benutten. Dat doen we met een super betrokken team Heembouwers en vanuit een zeer solide financiële positie. We blijven als ontwerpende bouwer investeren in de thema’s die wij belangrijk vinden: mensen, duurzaamheid en technologie. En kijken met veel vertrouwen vooruit.

Namens de Groepsdirectie,

Léon Heddes