Innovatie

Parametrisch ontwerpen

Parametrisch ontwerpen is één van de innovaties waar Heembouw stevig op inzet. We geloven in deze vernieuwende manier van ontwerpen vanwege de voordelen die het onze klanten brengt. Een multidisciplinair team van Heembouw en Heembouw Architecten is dedicated aan de slag om parametrisch ontwerpen binnen Heembouw verder te ontwikkelen, zodat we uiteindelijk in 2025 bij alle projecten van Heembouw parametrisch ontwerpen toepassen.

Een prototype van het platform is tijdens de Logistica, de vakbeurs voor de logistiek branche, met klanten getest.

Parametrisch ontwerpen is een geautomatiseerde manier van ontwerpen, waarbij de computer ontwerpoplossingen genereert op basis van data en ontwerpregels (scripts). Dit biedt veel voordelen voor onze klanten. Zo kunnen we door middel van deze parametrische modellen realtime de consequenties van verschillende eisen en wensen in beeld brengen, bijvoorbeeld waar het gaat om kavelindelingen, kosten, energie- en materiaalverbruik. Als ontwerpende bouwer kunnen wij ons met parametrisch ontwerpen onderscheiden door engineerings- en uitvoeringskennis al bij de eerste ontwerpstappen te integreren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan constructies en installatietechniek. Hierdoor kunnen wij onze ontwerp- en engineeringstrajecten drastisch verkorten en al snel zekerheid verschaffen over de haalbaarheid.

In 2025 voor alle projecten van Heembouw

Op onderdelen van projecten is er al volop getest met parametrisch ontwerpen. Zo is op ons STELLAR project DC Ara Almelo de spectaculaire groengevel parametrisch ontworpen, evenals de fraaie gevel van het nieuwe kantoor van de NVM. Ondertussen is ons developersteam hard aan het werk met de inrichting van een data-platform om parametrisch te kunnen ontwerpen. Zo is er een tool gemaakt die in staat is om alle omgevingsdata te verwerken in een optimale kavelstudie. En is er al een tool ontwikkeld die vanaf een kavelstudie een gebouwmassa genereert. Omdat onze architecten in Autodesk Revit werken, heeft het team ook een koppeling naar Revit gemaakt zodat output uit het data-platform kan worden vertaald in een Revit model.

“Parametrisch ontwerpen gaat onze klanten erg blij maken”

Parametrisch ontwerpen maakt gebruik van scripts

Prototype van het platform succesvol getest

Een prototype van het platform is tijdens de Logistica, de vakbeurs voor de logistiek branche, met klanten getest. Zij toonden zich positief verrast door de snelheid waarmee het platform inzicht geeft in de vele mogelijkheden om een programma van eisen op een bepaald kavel te situeren. Door zelf bepaalde eisen in te voeren over bijvoorbeeld de gewenste hoeveelheid pallets en aantal docks konden ze direct zien op hoeveel verschillende manieren een kavel kan worden bebouwd. En hoe met één druk op de knop, varianten getoond worden wanneer de ingevoerde gegevens wijzigen. Samen met een brede groep stakeholders waaronder klanten en partners gaan we nu verder om het platform verder in te richten met tools die onze klanten meer waarde bieden.

Parametrisch ontwerpen past goed bij ons. Als ontwerpende bouwer, met ontwerp, engineering en bouw in één bedrijf, kunnen we deze stap zetten. En kunnen we onze integrale kennis vertalen in een heel vernieuwende manier van werken, waar we onze klanten ontzettend blij mee gaan maken.

Meer lezen?